Bebelușul este o persoană: Primele 1000 de zile cu copilul meu – Carmen Anghelescu
Toți părinții își doresc să fie părinți buni pentru copilul lor. Această carte li se adresează celor care sunt pentru prima dată părinți și care vor începe o nouă experiență, într-o nouă relație – relația de parentalitate.
Parentalitatea este definită în DEX astfel: „Interacțiunea dintre părinți și copil, în procesul de îngrijire și educație”. Când încep interacțiunile dintre părinți și copil? De la concepție, dar există și o preconcepție, atunci când viitorii părinți își doresc să devină părinţi, să aibă un copil. Interacțiunea se extinde apoi pe toată perioada existenței partenerilor – părinții și copilul.
Ar fi poate de reținut că decidem să avem un copil, dar nu ca pe o nouă posesie, ci ca pe o nouă experiență într‑un alt fel de interacțiune, în care iubirea este liantul. Un parteneriat pe viață, indisolubil, fără niciun fel de condiționare.
Achiziționați cartea din librăria preferată:
Compania de Librării București

În mintea copilului mic – Laura A. Jana
Acum, mai mult ca oricând, înțelegem faptul că formarea de bază a creierului începe chiar de la naștere, iar pregătirea copiilor pentru succesul pe termen lung este mai ușoară decât ne așteptăm. Cu o abordare și un ton accesibile, „În mintea copilului mic” îi ajută pe părinți să recunoască legăturile care există între activitățile zilnice obișnuite și dezvoltarea abilităților copiilor lor – mai ales între naștere și cinci ani.
Cu mai mult de două decenii de experiență profesională și personală, medicul pediatru Laura Jana folosește informații din studii de pediatrie, neuroștiințe, științe sociale și creșterea copiilor, dar și din lumea afacerilor și a inovației, pentru a le arăta părinților cum să-și echipeze cel mai bine copiii cu șapte abilități esențiale pentru succes.
Achiziționați cartea din librăria preferată:
Compania de Librării București

Cum susținem DEZVOLTAREA COPIILOR ANTEPREȘCOLARI în mediul familial
Sugestii pentru părinții și aparținătorii cu copii mici (12 – 36 luni)
Centrul Step by Step are convingerea că timpul pe care părinții îl petrec acasă în compania copiilor lor și activitățile pe care le fac împreună, pot să sprijine cel puțin la fel de mult dezvoltarea copiilor.
Fără să se aștepte ca părinții și aparținătorii să poată lua locul profesioniștilor care lucrează cu copiii în serviciile de educație timpurie (creșe, grădinițe, centre de zi), Centrul Step by Step încurajează familiile să se angajeze în dialog și comunicare permanentă cu aceștia și să se implice în organizarea unor situații și experiențe de învățare acasă, pe baza recomandărilor și sugestiilor primite.
Cum susținem DEZVOLTAREA COPIILOR PREȘCOLARI în mediul familial
Sugestii pentru părinții și aparținătorii cu copii preșcolari (3 – 6 ani)
În perioada în care grădinițele sunt închise din cauza pandemiei de COVID-19, părinții sunt cei care stau acasă cu copiii permanent și se preocupă nu numai de supravegherea lor, dar și de impactul pe care această perioadă îl are sub raportul dezvoltării lor emoționale, sociale și cognitive.
Centrul Step by Step încurajează consolidarea relației părinților cu educatoarea de la grupa copilului, care, în această perioadă, va pune la dispoziție în funcție de resurse și posibilități, un plan de lucru pentru grupe, dar mai ales pentru fiecare copil, pentru a continua învățarea în spațiul de acasă!
Învățarea prin joc – Experiențe distractive de învățare acasă
2 x 10 activități de la care pot fi dezvoltate 100 de experiențe de învățare
Centrul Step by Step susține părinții ca primi educatori ai copiilor și, prin acest pachet, le sprijină abilitățile și încrederea că întreprind tot ce le stă în putere pentru a contribui la dezvoltarea celor mici, iar experiențele propuse sunt un prilej de conectare cu copilul.
Pe baza resurselor la dispoziție în fiecare casă, pachetul propune activități și experiențe (pentru 6-36 luni, respectiv 3-6 ani) care acoperă toate domeniile dezvoltării, de la limbaj și comunicare, socio-emoțional, dezvoltare fizică, sănătate și igienă personală, domeniul cognitiv și cunoașterea lumii, încorporând capacități și atitudini în învățare.
Cresc responsabil – Ghid Step by Step pentru a crește copii autonomi și fericiți
O generoasă resursă educațională structurată în două părți – Drumul spre sănătate, cu temă umbrelă sănătatea, cu componente precum îngrijirea organismului și alimentația, sub diversele lor aspecte și Pași mici într-o lume mare, centrată pe comportamente și acțiuni de protejare a sănătății și securității personale. Fiecare din cele nouă capitole subliniază dimensiunile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte, matematică) ale învățării așa cum se regăsesc în activitățile de fiecare zi.
Ghidul Grupei Mari – Ghid de resurse adresat profesioniștilor din serviciile de educație timpurie
GHIDUL GRUPEI MARI este un proiect menit acompanieze cadrele didactice în călătoria de învățare a grupei mari, în primul an al funcționării acesteia ca învățământ obligatoriu, în anul școlar 2020 – 2021, un an care ne va provoca să învățăm, să inovăm și să creștem profesional.
În cadrul Inițiativei Bunelor Practici, cadrele didactice care coordonează grupe mari sau grupe combinate în care sunt înscriși copii de 5-6 ani, sunt invitate să participe la dialogurile pedagogice moderate de Centrul Step by Step, să împărtășască bune practici și să dezvolte împreună cu noi resurse educaționale deschise tuturor celor interesați.
GHIDUL GRUPEI MARI (luna septembrie) poate fi descărcat AICI.
GHIDUL GRUPEI MARI (luna octombrie) poate fi descărcat AICI.
GHIDUL GRUPEI MARI (luna noiembrie) poate fi descărcat AICI.
Practica la grupă: ACTIVITĂȚI TEMATICE
Practica la grupă: JOCURI DIVERSE
GHIDUL GRUPEI MARI (luna decembrie) poate fi descărcat AICI.
Practica la grupă: ACTIVITĂȚI TEMATICE ȘI JOCURI DIVERSE
GHIDUL GRUPEI MARI (luna ianuarie) poate fi descărcat AICI.
GHIDUL GRUPEI MARI (luna februarie) poate fi descărcat AICI.
GHIDUL GRUPEI MARI (luna martie) poate fi descărcat AICI.
Educația centrată pe copil, învățarea contextuală, prin descoperire și colaborare, cultivarea relației elev-profesor, implicarea familiei, dezvoltarea competențelor pentru secolul XXI și pregătirea continuă a profesorilor sunt principii de calitate în educație aplicate de 25 de ani în Comunitatea Step by Step.